Nieuws / News

 WESM

 Huldiging ZLU 03-01-2009 11e WESM West Europese Super Marathon

 

 

 

 

 

 

EEN GEWELDIGE PRESTATIE VAN DE DOFFER VAN AUKE SMID OP DIE AFSTAND.DE DUIF WAS NIET AAN ZIJN PROEFSTUK,WANT HIJ VLOOG OOK AL EEN 4eNAT.ST.VINCENT.
DE GROOTVADER VAN DE DOFFER IS EEN RECHTSTREEKSE "BRINKMAN"

MISS BAIRUN WINT MET VOORSPRONG DE 1e PROVINCIAAL BARCELONA LIMBURG 2008 BIJ JOSY ROUFFA WAARVAN DE VADER EEN RECHTSTREEKSE GUY JAKKERS IS MET OVERWEGEND BRINKMAN BLOED.

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - -

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

HIR 2 FOTO\"S VAN DE ZLU-PRIJSUITREIKNG OP 501-08 VOOR DE EERSTE MARATHON-NOORD DUIF VAN BARCELONA

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
NOGMAALS OVER HET BOEK LONG-DISTANCE PIGEON RACING.U KUNT HET BOEK OOK INZIEN OP WWW.AMAZON.CO.UK U ZOEKT BOOKS OP EN DAN TIKT U BOVENIN DE TITEL VAN HET BOEK.HEBT U DAT GEVONDEN DRUKT U OP HET BOEK ZELF EN KUNT U DE INHOUD LEZEN.VEEL LEESPLEZIER!!!!

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
IK WENS U ALLEN EEN GEZOND GELUKKIG EN SPORTIEF 2008;I WISH YOU ALL A HAPPY,HEALTHY AND SPORTIV 2008!!

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
OM HET BOEK TE BESTELLEN OF VOOR BIJZONDERHEDEN OVER HET BOEK LONG-DISTANCE PIGEON RACING BY JOHN CLEMENS KUNT U KIJKEN OP DE WEBSITE WWW.CROWOOD.COM. U MOET KIJKEN BIJ NEW BOOKS EN DAN DE SUBTITLE COUNTRY INTERESTS.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
PAS UITGEKOMEN EEN ENGELSTALIG BOEK LONG-DISTANCE PIGEON RACING BY JOHN CLEMENTS MET EEN REPORTAGE/INTERVIEW VAN MIJN HOK

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GOUDEN AANKOOP KWEEKHOK \"RODE BRINKMAN\"

OP DE FANTASTISCHE VERKOOP VAN DE BESTE SPELERS VAN DE LAATSTE 10 JAAR OVERNACHT(HARRY EN ROGER WIJNANDS) DE "RODE BRINKMAN"OP DE KOP GETIKT.DE RODE BRINKMAN HEEFT BIJ HARRY EN ROGER GEWELDIG GEVLOGEN.ZE HEBBEN HEM ALS ZOMERJONG IN 2001 NA DE INKORVING VAN BARCELONA GEHAALD
(ENKELE DAGEN LATER ZOUDEN ZIJ DE 4eNAT.EN IK DE 5eNAT.BARCELONA SPELEN)
IN 2001 LATER NOG AFGERICHT EN ALS JAARLING IN 2002 VLOOG HIJ METEEN AL DE 370eNAT.MARSEILLE EN DE 427eNAT.BORDEAUX(WAT AANPASSINGS MOEILIJKHEDEN OF ACCLIMATISEREN,DIREKT ER STAAN IS HIER DE BOODSCHAP.
HIJ VLOOG 12 X PRIJS OP DE OVERNACHT MET O.A.
DE 74e NAT.DAX ZLU 3260 DUIVEN
DE 226e NAT.ST.VINCENT 20.296 DUIVEN.

HIJ IS NIET ALLEEN EEN GOED VLIEGER,MAAR WAS OOK AL DE VADER VAN DE
10eNAT.IRUN(5791D.) BIJ GEERT SCHMITZ IN SIMPELVELD.

IK HEB HEM OOK MEDE GEKOCHT VANWEGE ZIJN AFSTAMMING.HIJ KOMT NAMELIJK UIT DE GOUDEN KWEKER X DE TUKSE LADY.EEN KOPPELING WAAR AL MEERDERE GOEDE DUIVEN UITGEKOMEN ZIJN.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
REPORTAGE \"DE DUIF\" 12-12-07

De nieuwe melker...
Herman Brinkman, Tuk

Dat duivenmelkers een ras apart zijn, weten we met zijn allen goed genoeg! Je zult maar met een duivenmelker getrouwd zijn en dan weet je het zeker...
Als er één reden is voor de numerieke terugloop van het duivenmelkersgild, dan zal het wel deze zijn: de duivensport vraagt veel opofferingen en daar deelt je omgeving vaak in de klappen. Om te beginnen is er het feit dat het duivenseizoen samenvalt met het vakantieseizoen. Legio zijn de duivensjappers die in juli liever stront krabben en naar de hemel turen dan met hun gezin op weg te gaan naar zonniger of andere aangename oorden. Je kunt in het hoogseizoen toch je duiven niet achterlaten... of toch?

De nieuwe melker
Herman Brinkman uit Tuk heeft al veel duivenwaarheden naar het fabelland verwezen. Als nuchtere en intelligente Sallander laat hij zich niet veel wijsmaken: alles zelf proberen en snel afvoeren als blijkt dat het eigenlijk geen steek houdt: elke dag poetsen: niet nodig; thee maken en andere fantasieën: niet nodig; vitamines en formepreparaten: overbodig; duivenpaleizen: niet nodig... je hele leven en gezinsleven ondergeschikt maken aan de duiven: niet nodig!
Herman Brinkman heeft voor zichzelf uitgemaakt dat er naast de duiven nog een leven is en dat je zelfs op een relaxe manier aardig kunt meedraaien aan de top én plezier hebben aan de duiven. Zonder verpinken durft hij middenin het seizoen rustig de barak voor 14 dagen sluiten en met vrouwlief op vakantie vertrekken. "Je vindt wel een buurman of bevriend melker die de duiven ondertussen het hoogstnodige geeft..." Een aparte visie van een aparte melker.
Geen slaaf
Brinkman is eigenlijk nooit slaaf geweest van de duiven. Niettemin heeft hij alles gewonnen wat er te winnen was: meer dan dertig keer teletekst (= nationale top 10), nationale overwinningen bij hem en bij vrienden, Olympiadeduiven, asduiven, topklasseringen in de Fondspiegel en vooral wereldwijd respect... Respect kun je voor Herman Brinkman en voor zijn duiven wel opbrengen: wat zijn duiven klaarspelen op die onmogelijke afstand is onvoorstelbaar. Reken maar eens: Barcelona 1306 km, Saint-Vincent 1157 km, Dax 1141 km. Duizelingwekkend toch.
"Mijn duiven doen het werk" lacht Brinkman, "ik neem het eerder van de gemakkelijke kant." En dat het inderdaad vooral de kwaliteit is van de duiven die het doet en niet spitsvondige of hoogtechnologische verzorgingstechnieken, bewijzen de duiven van Brinkman bij derden. Misschien zijn het wel van de gemakkelijkste duiven om mee te starten op de zware fond. Ze kunnen het gewoon.
Op bedevaart naar Tuk
Talrijk zijn dan ook de fondspelers die ondertussen de weg naar Tuk vonden in het hoge noorden van Nederland, in de schaduw van Steenwijk. Alleen al in Vlaams-Brabant kun je zó een twintigtal fondmannen aanwijzen - en niet van de minste - die Brinkmannen invoerden en er goed mee zijn. Ze haalden ze rechtstreeks of via de pioniers van het eerste uur Alex Rans (Herent) en Roger Beullens (Heverlee). Het waren deze beiden die de kwaliteiten van de Brinkmanduiven het eerst "ontdekten" en er hun profijt mee deden: 1ste internationaal Bordeaux bij Rans en indrukwekkende toppers uit Barcelona bij Beullens en Zoon. Ze kregen snel volgelingen. Iedereen droomt toch van zo een paar "Kleine Brinkmannen".
Ondertussen hebben de duiven van de vliegende leraar de wereld veroverd: het verre oosten, maar ook Roemenië, Polen, Hongarije enz. En overal lukken ze met die duiven. Zo sterk zijn ze. Goede wijn behoeft geen krans.
Aan de basis
Je kunt gerust stellen dat de Brinkmanduiven voor 85 en meer procent de oude van der Wegens zijn. En dat succesverhaal begint in 1979. Brinkman die met zijn Ria trouwde in 1978 had aan de inrichting van hun huis 16 bonnen overgehouden om bij Eijerkamp jonge duiven op te halen... volgens de suksesformule meubelen-duiven van het Woonboulevard Eijerkamp in Zutphen. Deze duifjes waren in 1979 af te halen. Eijerkamp had alle toenmalige toprassen in het aanbod: Grondelaers, Aarden, Cattrysse, van der Wegen enz. Herman was van huis uit een programmaspeler maar had eigenlijk zijn zinnen gezet op de zware fond. Bij Eijerkamp hadden ze dit snel door en ze raadden hem dan ook aan om toch ook een viertal van der Wegens mee te nemen. Hans Eijerkamp had immers in 1973 op het toppunt van zijn roem bij Janus van der Wegen een hele ronde gekocht direct uit de allerbesten: Lamme, Barcelona, Oud Doffertje, Daxduivin en noem maar op. Brinkman zag dat wel zitten. De duifjes waren niet klaar en zouden nagestuurd worden...
Spreeuwen
Toen Brinkman enkele weken later via koerier de vier van der Wegen duifjes kreeg, ging hij koortsachtig de doosjes openmaken. Wat een ontgoocheling. Dat waren geen duiven maar spreeuwen. Pa Brinkman had thuis vooral programmaduiven en een zeldzame Aardenduif, maar dezen geleken op geen van beiden: geen rug, geen model, allemaal duivinnenkoppen...
"Als ik het met dergelijke duiven moet klaren op 1000 km, kan ik beter hamsters en konijnen houden" dacht Brinkman toen. Hij greep naar de telefoon om zijn ontgoocheling ook heel duidelijk te maken aan Eijerkamp. Rein Spiek was toen de manager van dienst en luisterde zeer aandachtig naar Brinkman. Zijn reactie was zeer hoffelijk en hij maakte Brinkman duidelijk dat er geen probleem was: "stuur ons de ringetjes terug en je krijgt vier andere jonge duiven."
De duifjes daarom doodmaken, vond Herman eigenlijk ook maar niets en zodoende bleven ze zitten. Hij zou ze proberen. Je weet maar nooit.
Veel mooier
En het mirakel gebeurde: 3 van de 4 Ponderosa van der Wegens zouden superkwekers worden. Na de rui zagen ze er trouwens al een stuk beter uit. Toen begreep Herman dat fondduiven wel eens laatbloeiers kunnen zijn
Ze kwamen echter niet zonder slag of stoot op het kweekhok: eerst moesten ze zich bewijzen. En dat deed o.a. de Bergerac ring NL627243-79 ook met glans. Hij kwam uit een halfzus van de beroemde Barcelona van Janus van der Wegen en was bijgevolg een kleinzoon van de fenomenale Lamme. De Lamme vloog bij van der Wegen 4 keer in de eerste en 11 nationaal terwijl zijn zoon de Barcelona 1e nat. Barcelona won en 2e nat. Dax. De Bergerac was zijn afkomst meer dan waardig. Hij kwam van kortbij (1/3254 uit Heersch 120 km) maar ook van verder: 1e Bergerac, 2e Ruffec, 4e Dax, 9e St. Vincent... De van der Wegentrein zat voor goed op de Tukse sporen.
En die spreeuwen werden plots een heel stuk mooier!
De les
Brinkman heeft hier wel een grote les uit geleerd die hem tot vandaag van pas komt: de kwaliteiten van een pieper lees je niet af in de stuit, de staart, de vorm van de pennen, de vork (het slot), de vorm van de kop...
Straks staat Brinkman 30 jaar aan de nationale en internationale top met dezelfde duiven. Eigenlijk is er weinig vreemd bloed bijgekomen: aan de basis nog de Fijne Zwarte, een Aardenduif via zijn vader, en dan begin de jaren negentig de Gouden Kweker (half Theelen, half van der Wegen) via Vertelman.
"Mijn geheim" zegt Brinkman, "is dat ik al die jaren nooit geprobeerd heb om de duiven mooier te kweken. Mijn basisduiven waren niet moeders mooiste maar wat een klasse. Waarom het dan beter willen weten en gaan zoeken naar druppel- of peervormen of buffels of gestroomlijnde fotomodellen. Ik ben al drie decennia touw gebleven aan het prototype waarmee ik startte."
De Brinkmannen anno 2007 hebben nog iets van die weinig flatterende basisduiven: zacht in de pluimen - dat wel - maar geen doorgefokte zijden juweeltjes; sterk - dat wel - maar geen stierenruggen, goed gepigmenteerde kastanjeogen - dat wel - maar geen met goud bestofte ogen die zo mooi op de foto staan; duiven die enkele maanden oud moeten zijn eer je een doffer uit een duivin kent, maar wat een klasse, wat een uithoudingsvermogen gaat er schuil achter die bescheiden soms frele duivenlichamen. Wat bij een Brinkmanduif erg opvalt is het zeer laag soortelijk gewicht. Deze duiven hebben geen ballast mee te sleuren als ze 1000 en meer km voor de kiezen krijgen. Het zijn flyers met het gabarit van zwaluwen of zoals de aanvankelijk ontgoochelde Brinkman het zelf zei: van spreewen.
Wars van theorie
Herman Brinkman heeft alle theorie over de balk gegooid. De duivensport bulkt van de theorieën omdat we niet goed met onzekerheid kunnen leven. We willen het weten en we willen het vooral beter weten: de vleugel moet zo zijn, de slagpennen moeten zo lang en zo breed zijn, spieren moeten ook weer zus en zo zijn, de ogen zijn de spiegel van de ziel enz...
"Ikzelf ken niks van spieren" bekent Brinkman ridderlijk. "Ik heb wel eens een discussie met mijn pa over deze of gene duif. Zo in de trant van 'Wat doet een duif met zo slechte spieren op jouw hok?'... Ik bekijk het wel. Als spieren zus of zo moeten zijn om hier in Tuk Barcelona te vliegen, dan zullen het wel de duiven zijn met de juiste spieren die zich aandienen zeker?" Daar is weinig tegen in te brengen.
En het klopt nog ook, want als we even later de Schone Blauwe Barca (NL02-4229622) vastkrijgen, de duivin die anno 2007 de 33e nationaal wint uit Barcelona (1306 km remember), dan blijkt die over een stel spieren te beschikken om U tegen te zeggen. "Spieren tot op heur gat" zoals ze in de Vlaanders wel eens zeggen. Dat ze het volume en de soupleesse van die spieren van geen vreemden heeft, blijkt zodra we de vader in handen krijgen, de Barca Kweker (NL01-4218732). Het zal inderdaad wel een familiezaak zijn, want deze Barca Kweker komt op zijn beurt uit een broer dan de Hermanator, 5 nat. Barcelona in 2001. Ook op die onmogelijke afstand van meer dan 1300 km.
Zijn broer die 2 nat. Brive (916 km) vloog zal ook wel over de juiste spieren beschikt hebben, vermoeden we.
Kras 185
Een studie van enkele pedigrees leert ons dat de "Kras 185" (NL90-5121185) goed op weg is om posthuum de nieuwe stamvader te worden van de Tukse fondkolonie. Hij is alleszins nog ruim vertegenwoordigd door zonen en dochters op het kweekhok.
Zo is Hermanator (na zijn 5de nat. Barcelona verhuisd naar Japan) via zijn moeder een kleinzoon van de Kras 185 en tevens achterkleinzoon van diezelfde 185. De Schone Blauwe Barca komt via de vader uit dezelfde 185-lijn als de Hermanator en is via de moeder ook weeral een kleindochter van de Kras 185.
Maar wie is dan die Kras 185? Een gewone naam voor een buitengewone duif. De Kras 185 vloog eerst zichzelf op Teletekst met een 7 nat. Saint-Vincent en 13 nat. Saint-Vincent en werd daarna een begenadigd kweker. Hij is een kleinzoon van de Fijne Zwarte (Aarden via o.a. Ko Nipius) maar gaat daarnaast zowel langs vaders- als moederskant lijnrecht terug naar de van der Wegens van het eerste uur, en meer in het bijzonder naar die fameuze Bergerac, kleinzoon Lamme.
Een groot hart
Het kweeksysteem in Tuk is vrij simpel: om op het kweekhok te komen moet je dat eerst verdienen. We schreven het al: Herman kiest niet de breedste of de zachtste of de meest gespierde om van te kweken, maar duiven die bewijzen dat ze 100% over de oorspronkelijke kwaliteiten beschikken door minstens één- doch liever tweemaal kop te vliegen nationaal. Deze luxe kun je je natuurlijk enkel permitteren als je al een hok vol goede duiven hebt.
Je hoort Brinkman niet beweren dat elke vlieger een kweker is! "Eigenlijk is elke topper een beetje een toevalstreffer, of neen schrijf maar gewoon een toevalstreffer." Brinkman maakt dan wel elk jaar (op vakantie!) een grondige voorstudie van zijn kweekkoppels, toch is hij daar zeer realistisch en bijna lakoniek in. Niemand weet waar ze uitkomen. Gouden kweekkoppels zijn nog zeldzamer dan witte raven. Daarom wordt er in Tuk veel herkoppeld steeds op zoek naar die éne toevalstreffer, die éne uitzonderlijke genencombinatie. Uiteraard wordt er ingeteeld in Tuk, alle duiven zijn immers familie van elkaar, maar om zolang in de familie te kweken kun je maar beter niet te nauw gaan intelen. Vader en dochter, broer en zus zijn zeker niet het standaardrecept van onze gastheer.
Het enige, maar dan ook echt het enige wat je moet vastleggen in je soort is alles wat je eigenlijk niet ziet: uithoudingsvermogen, een ijzeren gezondheid, een onfeilbaar kompas.
Brinkman denkt dat zijn duiven een extra groot hart hebben en dit in alle betekenissen.
Hun uithoudingsvermogen is spreekwoordelijk. 1300 km overbruggen om zo snel mogelijk terug thuis te zijn kan alleen met een uitzonderlijke fysiek: grote reserves, een sterk hart en een zuinige motor.
Maar de Brinkmanduiven hebben ook een leeuwenhart: ze zijn uiterst moedig en kunnen afzien ook als het ver en zwaar is.
Gedroomde fondduiven.
Het dagboek van Herman
En toch heeft Brinkman nog zo zijn geheim. Hij is er zelfs gerust in dat, zelfs als hij het verklapt, vrijwel niemand zijn manier van doen zal imiteren. Het geheim is een minutieus bijgehouden dagboek over de jaren heen. Bijna dag voor dag, maar minstens eens per week schrijft Herman op wat hij met zijn duiven doet en wat hij bij zijn duiven opmerkt. "Observatie is alles bij de duiven" weet Brinkman. "We zijn toch zo kort van memorie... Ik behelp mij door alles te noteren: stand van de pennen, donsrui, veranderingen van voeding, verstrekken van bijproducten, eventuele kuren met dosis en lengte en reactie erop, formegedrag en vermeende kentekens van goede forme, gedrag op het hok en in de lucht, warme of koude pootjes,.... noem maar op. Alles wat mij door het hoofd gaat als ik bij de duiven ben, probeer ik te noteren. Daar heb ik reeds ontzettend belangrijke dingen uit geleerd. Als ik mij eens ongerust maak over te weinig dons bijvoorbeeld of over de stand van de rui, dan kijk ik in mijn dagboek hoe het de vorige seizoenen was."
Terug naar de natuur
Brinkman is geen romanticus, maar toch gelooft hij dat de duiven veel meer terug naar de natuur moeten. Niet omwille van het sentiment, maar omwille van de gezondheid en de conditie. Postduiven mogen dan wel cultuurvogels geworden zijn, toch mag de mens (de melker) niet te snel denken dat hij alles wel kan redden met poederkes en drankjes en supplementen.
"Geef de duiven zuurstof en nog eens zuurstof... Al mijn duiven kunnen steeds in de rennetjes voor de hokken." Die duiven krijgen geen droog snot of andere kopziekten... Zonder zuurstof ook geen optimaal werkend metabolisme en dus ook geen forme...
Een ander principe waar Herman Brinkman al heel zijn leven aan vasthoudt is dat hij geen vastzitters wil. Ook kwekers die vermoedelijk een fortuin waard zijn, mogen elke dag los en naar hartelust rondhangen in de tuin of op de aanpalende akkers. Dat dit niet zonder gevaar is, beseft Herman maar al te goed. De roofvogels zijn een permanente bedreiging en kennen niet het onderscheid tussen een beginneling of bewezen crack of kweker... Maar hij neemt dit erbij. Ook dat is de wet van de natuur.
Dat Herman de natuur als bondgenoot wil, betekent natuurlijk niet dat zijn duiven niet medisch begeleid worden. Uit zichzelf blijven duiven die in de korf geconfronteerd worden met besmettingen allerhande niet kiemvrij. Je kunt ze dus maar best professioneel laten opvolgen. Vooral voor sluimerende paratyfus is hij als de dood en daar wordt dan ook al het nodige aan gedaan om die gesel van het hok te weren.
De grote uitdaging
We schreven het al: Brinkman heeft op de overnachtvluchten zowat alles gehad, ook de nodige nachtvliegers. Eigenlijk lust hij het nachtvliegen niet omdat het een wedstijd vertekent en omdat het zo onvoorspelbaar is. Hij verbergt niet dat het je wat doet om midden in de duisternis van de nacht een duif thuis te krijgen en die met alle middelen in haar hok proberen te lokken...
Zo wint hij dit jaar nog een 4de nationaal Saint-Vincent met een nachtvlieger en dit van meer dan 1100 km!
Volgens Brinkman is Barcelona spelen voorlopig de enige oplossing om aan de willekeur van het nachtvliegen en de neutralisatieregeling te ontsnappen. Het is loodzwaar zodat het nachtvliegen vrijwel uitgesloten is en iedereen heeft zijn kansen omdat alle duiven moeten overnachten (een historische uizondering zoals het duo van Eugène Pochet niet te na gesproken).
"Voor mij mag het zelfs nog 100 of 200 km verder zijn", weet Brinkman, "dan wordt het zeker eerlijk sloperswerk voor duiven die net wat meer kunnen." Stiekem denkt hij er natuurlijk bij "dus voor de Brinkmanduiven gesneden koek". Ze bewijzen nu immers al dat de afstand geen bezwaar is. Op 1300 km wint hij:
in 2001: 5 nationaal Barcelona met de Hermanator
in 2004: 32 nationaal Barcelona met de Barca 004
in 2007: 33 nationaal Barcelona. met de Schone Blauwe Barca
Ga er maar naast staan.
Als je weet dat er in Tuk nog duiven luisteren naar namen als "de Rode Barca", de Barca Kweker", dan weet je ook dat de ambities voor de marathon van het luchtruim erg levend zijn. Hij is niet voor niets lid van "PV De Doorzetters".

Columbus

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
SCHONE BLAUWE BARCA 2X 1e IN 2007

DE SCHONE BLAUWE BARCA VLOOG OP 1-06-07 DE 1ePRIJS VAN LIMOGES OP
310 DUIVEN.
OP BARCELONA(1306KM.)VLOOG ZE DE 1ePRIJS VAN MARATHON-NOORD(256DUIVEN)
DE 12eNAT. DUIVINNEN 2298D.DE 33eNAT.EN DE 120eINTERNATIONAAL VAN 25.713DUIVEN.
ZE IS EEN KLEINDOCHTER VAN DE KRAS 185 EN HAAR VADER IS DE NL-01-4218732.DEZE IS OOK VADER VAN KUSSNTJE DIE OP DEZE BARCELONA DE 308eNAT.SPEELDE.

DE SCHONE BLAUWE BARCA WAS DE 10eDUIFKAMPIOEN VAN DE WEST-EUROPESE
LADENCUP CATEGORIE GROTE FOND.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nationaal St.Vincent 17-06-07 GROOT SUCCES

FLY-GUY WERD OM 05.45 UUR OP HET HOK GEVONDEN.OM 05,10 UUR WAS ZE ER NOG NIET.IK WERD WAKKER EN BEN NAAR BENEDEN GEGAAN OM OP TELETEKST TE KIJKEN HOE HET WEER ER VOOR VANDAAG UIT ZOU ZIEN.TOEN WEER NAAR BED GEGAAN.lIGGEND OP BED HOORDE IK WAT GEFLADDER,EERST GEEN AANDACHT AAN BESTEED OMDAT ER NOG EEN PAAR DUIVEN BUITEN KONDEN ZIJN.NA EEN AANTAL KEREN TOCH MAAR EENS DE GORDIJNEN OP EEN KIER.EERSTE REACTIE WAS DAT IS GEEN DUIF VAN MIJ,MAAR NA NOG EENS EEN KEER GOED KIJKEN WAS DE VERRASSING COMPLEET.EEN DUIF VAN ST.VINCENT OM 05.45 UUR NOG NOOIT VERTOOND.HIJ SPEELT DE 4eNAT.EN TEVENS IS HIJ DE 11eSNELSTE VAN HET GEHELE CONCOURS VAN MEER DAN 26.000 DUIVEN.HIJ KOMT UIT DE NL00-4207329 EEN DOCHTER VAN KRAS 185.MIJN 2E DUIF HEB IK OM 07.08 UUR(OOK KL.DOCHTER KRAS 185)EN SPEELT DE 18eOF19e NAT. FLY-GUY WAS ER OP NATIONAAL BERGERAC WEER ONGEVEER OP DEZELFDE TIJD ALS OP NAT.ST.VINCENT.HIJ WAS ER OM 05.57 UUR EN SPEELDE DAARMEE DE 81eNATIONAAL VAN 4980 DUIVEN.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


VADER SNELLE RIA KOMT UIT MIEP MIEP(3e,8e,31e,40e,63e,69e,122e,188e,NAT.)X MOEDER HERMANATOR(5eNAT.EN 14eINTERN.BARCELONA).ZIJ IS ECHTER OOK MOEDER VAN BARCA BOY(164eNAT.BARCELONA 7567d.)EN VAN NIGHTFLYER 2eNPO BRIVE.

HIJ STAAT GEKOPPELD AAN DE 01-5164298 BRIGHT-EYE.ZIJ KOMT UIT KRAS 185X BARCELONA 318(250eINTERN.BARCELONA HENS).ZIJ IS AL MOEDER VAN DE 1ePROVINCIAAL ANTWERPEN(B)ST.VINCENT,8eNAT.(10.020d.).EEN VOLLE BROER VAN HAAR IS VADER VAN DE 1ePROVINCIAAL ANTWERPEN PAU,4eNAT.(2080d.)18eINTERN.(6560d.)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


MIGHTY MAN WAS DE ENIGE DUIF DIE S'AVONDS THUIS WAS VAN BRIVE(899KM)OM
22.37UUR.DE VOLGENDE DAG KWAMEN DE DUIVEN PAS WEER ROND 07.00UUR.HIJ VLOOG:
1e CENTRUM 374d.
1e FFC 1342d.
1e FRIESL. 2243d.
1e NPO/NAT. 3241d.
HIJ KOMT UIT DE LIJN VAN KRAS 185,OOK LIJN HERMANATOR(5eNat.14eINTERN.BARCELONA.

HIJ STAAT TEGEN DE (05-1979409)EEN DOCHTER VAN BRINKIE BOY(1e,6eNAT.).BRINKIE BOY STOND TOEN GEKOPPELD TEGEN EEN DOCHTER VAN FELOOG.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


RIN-TIN-TIN IS ZOON VAN SNELLE RIA.(ZIE ROWENA)

LAMME(ZO GENOEMD OMDAT ZE VANWEGE EEN SCHRIK REACTIE DOOR EEN SPERWER AANVAL TEGEN EEN MUUR VLOOG EN DAARDOOR HAAR VLEUGEL BRAK)IS DOCHTER VAN DE KRAS 185.DEZE IS VADER VAN 7e,13e,NAT.EN GROOTADER VAN DE 2e,3e
NAT.EN 5eNAT EN 14eINTERN.BARCELONA.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


DE DONKERBROEKER HEB IK IN 2000 ALS START GEGEVEN AAN HENK DOUNA EN IS DAAR VADER GEWORDEN VAN DE 66e,72e,140e,190e,NAT.NOVEMBER 2006 IS HIJ MET DE FOND GESTOPT EN HEB IK HEM TERUGGEKREGEN.DE DONKERBROEKER IS ZOON VAN HERMANATOR 5eNAT.EN 14eINTERN.BARCELONA 25.760d.HIJ IS DOCHTER VAN ZUS BLAUWE RUFFEC(6e,8e,14e,21e,35e,NAT.)HIJ WAS 3eWERELDKAMPIOEN VERSELE LAGA.

ROWENA ZO GENOEMD DOOR DE FAM.GYSSELBRECHT AAN WIE IK HAAR IN EERSTE INSTANTIE GESCHONKEN HAD.OMDAT DE MOEDER SNELLE RIA ECHTER DOOR DE HAVIK GEPAKT WAS,HEB IK HAAR TERUG GEVRAAGD EN GEKREGEN(WAARVOOR NOGMAALS MIJN DANK.ROWENA KOMT UIT SNELLE RIA 2eNAT.RUFFEC EN 45eNPO RUFFEC EN IS EEN KL.DOCHTER VAN MIEP MIEP(3e,8e,31e,40e,63e,69e,122e,188e,NAT.)X MOEDER HERMANATOR

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


RODE BARCA IS ZOON GOUDEN KWEKER EN VADER VAN MARILIN IN 2006 1ePAU INKORFCENTRUM EN TEVENS 158e,163e NAT.RUFFEC EN BERGERAC.

BONTJE IS ZUS VAN SURPRISE,BARCELONA 318,662 ENZ:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Reportage het Spoor der Kampioenen 05-05-06

FONDMATADOR HERMAN BRINKMAN UIT TUK
‘SCHITTEREN OP BARCELONA IS HET ULTIEME DOEL'
Een opvallende plaats in de nationale en internationale fondwereld wordt ongetwijfeld ingenomen door de 56 jarige onderwijzer Herman Brinkman uit het liefelijke dorpje Tuk, gelegen onder de rook van grote broer Steenwijk. Al jarenlang wordt er op een zeer hoog niveau op de meerdaagse fond geacteerd en dan praten we hier over afstanden van 900 tot 1.300 kilometer. Met formidabele basisduiven en een keiharde selectie is hier in Tuk een ijzersterke stam duiven gesmeed, die eigenlijk alles al hebben gewonnen wat er te winnen valt. Maar de honger van deze sympathieke melker is nog lang niet gestild. Schitteren op de echt zware klassiekers als Barcelona, Pau, Marseille of Perpignan is het doel voor de komende jaren.
Wij spraken op een kille voorjaarsmiddag samen intensief over onze geliefde duivensport.

NB. Hier de foto van Herman Brinkman voor zijn tuinhok.

IN SALLAND BEGON HET ALLEMAAL
Zoals voor veel liefhebbers onder ons geldt kreeg Herman de duivensport thuis met de paplepel ingegoten.
In het Sallandse Raalte leerde vader Jan Brinkman, inmiddels 80 jaar oud en nog altijd zeer succesvol actief in de duivensport, aan de toen 10 jarige Herman de grondbeginselen van onze mooie duivensport. De bacil was snel doorgegeven en samen presteerden vader en zoon Brinkman jarenlang buitengewoon op de programmavluchten. Vader Jan hield in eerste instantie vooral van snelheid en halve fond, Herman daarentegen zag het vooral in het grotere werk. Jan Brinkman kreeg echter steeds meer belangstelling voor de fond en spreekt daarop tot de dag van vandaag nog een hartig woordje mee!
Het wekt dan ook geen verbazing dat toen Herman in 1978 op eigen benen kwam te staan, hij onvoorwaardelijk voor de fond koos. Hij trouwde met zijn Ria uit Epe, ook al afkomstig uit een echt duivenmelkersnest, en samen vestigden ze zich in Tuk, nog steeds hun huidige woonplaats.

STAMOPBOUW VAN HET HOK HERMAN BRINKMAN
Natuurlijk had in die tijd het pas getrouwde stel nieuwe meubels nodig en als duivenliefhebber kom je dan bijna altijd terecht bij Woonboulevard Eijerkamp. Met 16 bonnen voor jonge duiven op zak ging Herman in 1979 naar Zutphen. Het zouden programmaduiven worden, maar Hans Eijerkamp had snel in de gaten dat Herman eigenlijk fondduiven wilde. De familie Eijerkamp had in 1973 een volledige ronde jonge duiven bij Van de Wegen aangeschaft en van Steenbergen kwam werkelijk het allerbeste uit duiven als ‘De Lamme', ‘Barcelona', ‘Oud Doffertje', ‘Daxduivin' enz. naar Zutphen. Herman kreeg van Hans uit dit topmateriaal een viertal jonge Van de Wegen duiven aangeboden. Toen de jonkies werden afgeleverd, moest Herman even slikken; wat een spreeuwen waren het, dat konden toch geen postduiven zijn? Dat waren het naar later bleek wel degelijk. Maar liefst drie van de vier werden superkwekers op het hok Brinkman. En dan hebben we het natuurlijk vooral over de H79-627242, ‘De Bergerac', die eerst een 1e Bergerac, 2e Ruffec, 4e Dax en 9e St. Vincent vloog alvorens naar het kweekhok te verhuizen, en de H79-627243, beiden kinderen van de halfzus van de beroemde ‘Barcelona' van Janus van der Wegen en dus kleinkinderen van diens legendarische ‘Lamme'.
Een tweede pijler in de stam Brinkman is ongetwijfeld de H 79-23714, ook genoemd ‘De Fijne Zwarte'. Deze duif kreeg Herman van vader Jan. Het is een duif met nogal wat Aardenbloed via de in die jaren ongenaakbare Ko Nipius uit Middelharnis, met daarbij een snuifje ‘Zilvervosbloed' van bakker Meesters uit De Heen.
Jarenlang domineerden nazaten van bovengenoemde basisduiven als ‘De Schoorsteen', ‘Super 942', ‘De Oporto', ‘Sjoekie Sjoekie', ‘Rianne', ‘Linda' etc. etc. de Nationale Klassiekers en ook nu nog vloeit hun bloed rijkelijk in de huidige topduiven.
In 1990 vond Herman dat hij wel wat bloedverversing kon gebruiken en hij kwam terecht bij de Noord Hollandse cracks Vertelman en Zoon, een hok wat sterk in opkomst was. Twaalf duiven van Vertelman kwamen naar Tuk, waaronder maar liefst drie kinderen van de fameuze ‘Rode 50' van Vertelman. Dit zijn duiven van het ras Jan Theelen. En opnieuw was het bingo. Zuiver en in kruising met de Aarden en Van der Wegen duiven wordt een nieuwe generatie topduiven op de wereld gezet. Wat te denken van toppers als ‘Brinkie Boy' en de ‘Rode Barcelona', maar ook ‘Herminator' en ‘Miep Miep'.
Nog altijd stroomt in praktisch alle duiven van Brinkman het edele bloed van bovengenoemde stamduiven. Ze zijn niet al te groot van stuk, pezig en taai als leer, allemaal voorzien van een werkelijk fluweelzacht verenkleed.
Aanwinsten van de laatste jaren zijn een tweetal duiven van Wim van Ommen uit Oldebroek, die een hok vol Brinkman duiven heeft. Bij Herman zelf vliegen deze Brinkman duiven o.a. een 40e Nationaal ZLU Bordeaux en één van deze aanwinsten werd 3e Asduif van de Friese Fondclub.
Verder kocht Herman het afgelopen najaar, ‘Mighty Man', de winnaar van NPO Brive bij Luc van Benthem in Vollenhove. Dit is een 50% Brinkman en een 50% Eijerkamp duif.
Tot 2002 was Herman Brinkman samen met zijn zoon Rik Jan, de te kloppen man op de meerdaagse fond in Nederland. Overwinningen op Nationale Fondklassiekers, diverse zeges in de Fondspiegelklassementen en een oneindig aantal Teletekstnoteringen waren hun deel. Bovendien was het ras Brinkman echt hot geworden. Mannen als Beullens en Zoon en Alex Rans in België speelden met Brinkman duiven de gevestigde orde op de grote Nationals aan gort en inmiddels zijn er vele, vele kampioenen daar die enorm presteren met de Brinkman duiven.
In 2002 kwam Herman er echter voor wat betreft de verzorging weer alleen voor te staan, toen zoon Rik- Jan, die tot op dat moment een groot deel van de verzorging voor zijn rekening nam, het ouderlijk huis ging verlaten en in Amsterdam ging studeren. Een fikse tegenvaller voor Herman. De helft van de duiven werd verkocht en het duurde even voor hij de zaak weer op orde had. Deze dip is echter weer volledig achter de rug getuige de resultaten in 2005 met een 2e Nationaal Ruffec 2005 ( na winnaar Bennie Homma met een 100% Brinkman duif) en het 3e Nationaal Kampioenschap Meerdaagse Fond Onaangewezen in Sector 4!

AFSTANDSTABEL
Ruffec 866 km.
Brive 916 km.
Bergerac 975 km.
St. Vincent 1.157 km.
Dax 1.141 km.
Barcelona 1.305 km.

ZWARE FOND KAN IN HET NOORDEN WEL DEGELIJK!
Herman Brinkman is lid van P.V. ‘De Doorzetters' een sterke club uit Steenwijkerwold met tal van topliefhebbers in haar gelederen. ‘Toen ik lid werd in Steenwijkerwold deed niemand mee in de Noordelijke Fondclub. Kunnen we niet meekomen was het verhaal. Ik ben gelijk wel lid geworden en met succes. Nu speelt hier een handvol liefhebbers bij de besten van geheel Noord Nederland. Onlangs las ik een verhaal van Aike Jan Veninga, dat de noordelijke liefhebbers op de zware fondvluchten als Barcelona kansloos zouden zijn. Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Op de meerdaagse fondvluchten als Barcelona, Pau (middaglossing), Sint Vincent etc. hebben de liefhebbers op de verdere afstanden wel degelijk kansen. Er zijn voorbeelden te over. Denk maar eens aan de formidabele prestaties van Jelle Oudhuyse uit Harlingen en Brouwer uit Andijk het afgelopen seizoen. Ik speelde hier al een 5e Nationaal Barcelona, net achter H. Wijnands en Zoon uit Maastricht en dat was zeker geen gemakkelijke vlucht. Je moet er echter wel de juiste duiven voor hebben. Lang niet alle duiven die kop vliegen op meerdaagse fondvluchten van rond de 900 kilometer zijn er geschikt voor. De laatste 200 tot 400 kilometer die er voor het zware werk dan nog eens bijkomen, zijn voor veel van deze duiven te zwaar. Ik heb na jarenlang kweken, spelen en selecteren een soort duiven op het hok, die dergelijke inspanningen wel kunnen verteren. Je wint natuurlijk geen eerste Nationaal op dergelijke vluchten met een harde noordoostenwind en warm weer, maar toch weten ze zich ook dan goed te klasseren. De komende jaren ga ik mij helemaal toeleggen op het echt grote werk. Voor de Nationale Fondspiegel speel ik niet meer. Mijn uitdaging ligt op vluchten als Barcelona, Pau, Marseille, Perpignan etc. Vooral de vlucht Barcelona spreekt mij erg aan. Ik hoop er dit jaar 10 op te kunnen spelen en in 2007 hopelijk 25. Ik kan heel goed begrijpen dat een man als Gerard Koopman Barcelona en grote fond als een nieuwe uitdaging voor hem ziet. Op deze vluchten is enorm veel eer te behalen. Overigens denk niet dat fondvliegen gemakkelijk is. Vroeger was het allemaal veel eenvoudiger. Nu moet je er enorm veel energie insteken. Het conditioneren van de duif is erg belangrijk geworden. Een uitgebalanceerde voeding, veel trainen en een uitgekiende voorbereiding zijn een must. De tijd van enkele weken uitrusten op het hok tussen de fondvluchten door is voorbij. Je moet ze aan de gang houden, of tussentijds wat vluchtjes of zelf wegbrengen. In de winter stop ik er weinig energie in, maar gezien mijn ervaring kan ik goed de hoofd en bijzaken onderscheiden. In de voorbereiding en tijdens het seizoen hou ik de boel scherp in de gaten. Dat wil overigens niet zeggen dat ik een slaaf van mijn duiven ben. Na Bergerac gaan we ook gerust enkele weken op vakantie, waardoor het verder vliegen met de jonge garde achterwege blijft. Dat moet kunnen, want er is meer dan duiven alleen op deze wereld' aldus een relativerende Herman. Dat kan overigens in 2007 op Barcelona nog een mooie krachtmeting worden in het noorden!


NB. Hier de foto's van de vele gezellige plekjes die Herman in het hok heeft gemaakt.

HOKKEN EN DUIVENBESTAND
Wat mij hier onmiddellijk opvalt is de ruime behuizing voor de duiven. Op de zolder van de schuur en in drie afdelingen op het twaalf meter lange tuinhok zitten vijftig weduwnaars, ruimte in overvloed en beslist geen klinisch geheel van strak afgewerkte woonbakken. Hier kunnen de duiven lekker hun eigen gang gaan. Overal provisorisch aangebrachte plankjes, waarachter en waarop duiven een plaatsje kunnen zoeken naast de woonbak die ze al hebben. Op de zolder ligt stro op de vloer. Op het tuinhok niet. Verder zitten op het kweekhok 18 nestkoppels en een aantal kweekkoppels. De 75 jonge duiven die jaarlijks voor eigen gebruik worden gekweekt zitten in een hok wat min of meer op het noorden staat gericht. De overige hokken staan op het zuidoosten gericht, met daarvoor een schitterende grote tuin en een uitzicht om van te smullen. Helaas dreigt aan dit mooie uitzicht vanwege woningbouw in de toekomst ook een einde te komen.


NATIONALE EN INTERNATIONALE KAMPIOENSCHAPPEN VANAF 1993
1993 8e Wereldkampioen Versele Laga
1994 1e Categorie 8 Nationale Fondspiegel
1e Asduif Overnacht Rayon 7
1995 1e Categorie 7 Nationale Fondspiegel
1996 1e Categorie 7 Nationale Fondspiegel
3e Wereldkampioen Versele Laga
1e Algemeen Nationale Fondspiegel 1994-1996
1997 2e Categorie 7 Nationale Fondspiegel
1e Algemeen Nationale Fondspiegel 1995-1997
1998 1e Categorie 8 Nationale Fondspiegel
2000 4e Algemeen Nationale Fondspiegel 1998-2000 (zoon Rik-Jan)
2001 5e Algemeen Nationale Fondspiegel 1999-2001 (zoon Rik-Jan)
2005 3e Meerdaagse Fond O.A. Sector 4


NB. Hier de foto van Herman Brinkman, staande bij zijn ‘Oehoe', die overigens de rijkelijk aanwezige roofvogels geen enkele schrik inboezemt!

VOORBEREIDING EN SPELMETHODE
De vliegduiven worden half maart gekoppeld. Dit jaar werd vanwege de vogelgriep gewacht tot 1 april.
De eieren van de oude weduwnaars worden door de jaarlingen uitgebroed. Als de jongen een dag of zestien zijn gaan ze met de duivinnen naar het jonge duivenhok. Geen enkele weduwnaar komt voor de tweede keer op eieren. Op die manier hou je ze tot en met Bergerac goed in de pennen. De jaarlingen laat Herman bewust een ronde jongen grootbrengen. Op die manier krijgen ze een eigen territorium en meer liefde voor hun woonbak. De oude weduwnaars, ongeveer de helft van het totaal, krijgen als voorbereiding op het zware werk enkele vitesse en midfondvluchten en de eerste eendaagse fondvlucht. Herman acht het belangrijk dat ze voldoende kilometers in de vleugels hebben als het er echt op aan komt. De ploeg die in 2006 naar Barcelona gaat, duiven van 2002, krijgt eveneens de eerste NPO vlucht vanaf Ruffec af te werken. De oude duiven van 2003 en 2004 krijgen in 2006 twee fondopdrachten. Daarbij is dit jaar zeker een Sint Vincent of Pau (middaglossing). Dit geldt ook voor de nestduiven, waarbij alleen met de duivinnen wordt gespeeld.
De jaarlingen worden danig aan de tand gevoeld. Twee dagfondvluchten, de tweede vlucht vanaf Ruffec en Bergerac staan zeker op hun programma. Ze moeten zich daarop goed laten zien, want anders is het einde verhaal. Ieder jaar heeft Herman minimaal voor de helft jaarlingen. Alle jonge doffers die overblijven krijgen in principe een kans. De echte selectie vindt dus plaats als jaarling. Als jonge duif worden ze allemaal opgeleerd, maar er wordt verder niet veel werk van gemaakt.
In de weken rust tussen de fondvluchten worden de duiven in het ritme gehouden door ze een vijftig kilometer weg te brengen of mee te geven op een supervitessevlucht van de Afdeling Friesland.

TOPKLASSERINGEN VANAF 1993
1993: 3e Nationaal Brive - 7e Nationaal Ruffec - 9e Nationaal Bergerac
1994: 1e Nationaal Limoges - 5e Nationaal St. Vincent - 6e Nationaal Bergerac - 9e Nationaal Ruffec
1995: 4e Nationaal Bergerac - 6e Nationaal Ruffec - 8e Nationaal St. Vincent
1996: 4e, 6e, 7e en 8e Nationaal St. Vincent - 8e Nationaal Limoges
1997: 8e Nationaal Brive
1998: 2e en 3e Nationaal Brive - 5e Nationaal St. Vincent - 6e, 7e en 8e Nationaal Ruffec
1999: 5e Nationaal Limoges
2000: 2e Nationaal Bergerac - 9e Nationaal St. Vincent
2001: 3e Nationaal Bergerac - 5e Nationaal en 14e Internationaal Barcelona
2005: 2e Nationaal Ruffec

VERZORGING
Herman houdt van gemakkelijk en heeft beslist geen ingewikkelde schema's ervoor ontwikkeld. De hokken worden regelmatig schoon gehouden, maar op een stofje links en rechts wordt niet gekeken. Veel trainen en een juiste wijze van voeren, dat zijn zaken die heel belangrijk worden geacht. De weduwnaars trainen dagelijks twee keer, in de ochtend van 07.00 tot 08.00 uur en in de middag van 17.00 tot 18.00 uur. De training is overigens niet verplicht. De nestduivinnen trainen alleen in de middag. Het voer komt al jaren van Wielink uit IJsselmuiden en Herman is hier bijzonder tevreden over. In de winter maar ook in het vliegseizoen heel veel gerst gevoerd. En daarvoor is een reden. Herman zegt hierover: ‘In de rustperiodes mogen mijn duiven beslist niet aanvetten. Ze krijgen dan ook een behoorlijke portie gerst. Dat geldt voor de winterperiode maar ook voor de rustperiodes tussen de fondvluchten. Mijn idee is dat duiven in deze periodes van schaarste juist zeer snel reserves aanleggen. Duiven die aldoor maar zwaar voer voorgeschoteld krijgen doen dat niet. Zij leggen geen efficiënte reserves aan , enkel vet tussen de weefsels en de inwendige organen. En dat laatste is echt helemaal funest voor fondduiven'.
Voor het inmanden voor een fondopdracht krijgen de duiven eerst drie dagen half vliegmengeling en half gerst. Daarna vier dagen volle bak vliegmengeling. Volle bak betekent hier dat de voerbak na een halfuur uit het hok wordt genomen. In die periode wordt ook veel met snoepzaad gewerkt. Dit jaar wil Herman zijn duiven ook pinda's leren eten. Het medische plaatje is simpel. Naast de verplichte entingen tijdens het broeden een geelkuur en na iedere fondvlucht krijgen de duiven een kuur met een ontsmettingsmix van Hans van der Sluis. Verder periodiek de duiven laten controleren door de dierenartsen Nanne Wolff of Hans van der Sluis.

ENKELE BELANGRIJKE REFERENTIES
Beullens en Zoon, Heverlee (België)
Alex Rans, België
Piet de Vogel, Oude Tonge
Bennie Homma, Wijckel
H. Wijnands en Zoon, Maastricht
Wim van Ommen, Oldebroek
Frans van Wel, Bakel
Gebr. Pinter, Hongarije
en vele, vele anderen, all over the world!!

TENSLOTTE
Zo vlak voor het nieuwe seizoen oogt Herman Brinkman ontspannen. De kweek was goed, tot op heden weinig last van de roofvogels en de duiven zien er perfect uit. Strak in de pluim, alsof ze in hun zondagse pak zitten en krijtwitte noppen met helder rode pootjes. Zulke zaken geven vertrouwen voor het nieuwe seizoen. Want één ding is duidelijk. De nationale fondelite krijgt dit seizoen weer te maken met een op en top gemotiveerde Herman Brinkman, die op de door hem uitgeselecteerde vluchten voor het allerhoogste doel wil gaan. Of het gaat lukken? Over een paar maanden weten we meer. Ik dank Herman voor een heerlijk middagje filosoferen over de duivensport, in het bijzonder over het werk met de lange adem!

Tekst en foto: Gerrit van Eikenhorst, Hattem

NB. Ik heb ook acht foto's van topduiven naar André gemaild. Deze s.v.p. verwerken in de reportage.

Enkele goede vliegers

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nog meer foto s

Deze drie doffers zitten nu op het kweekhok. Alle drie hebben ze al goede jongen geschonken.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Een compilatie van enkele duiven

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Enkele nieuwe foto\\\'s van mijn beste duiven

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Beste duif van mijn vader

De beste duif van mijn vader het afgelopen jaar. De beide ouders komen van mij. De vader is een broer van de Surprise.